Christmas tree worm

Evättömät

Tiesitkö että korallissa asuva Christmas tree worm on mato ja ihailet sen peräpäätä?

Christmas tree worm saa nimensä siitä että se muistuttaa joulukuusta sekä muodoltaan että värikkyydeltään. Christmas tree worm asuu koko elämänsä samassa korallissa eikä se vaihda paikkaa. Sen pää on turvassa korallin kolossa ja vain sen vartalon peräpää pilkistää ulos ihaltavaksemme. Christmas tree worm suojautuu vetämällä peräpäänsä koloonsa salaman nopeasti, joten juuri ihailemasi värikäs tupsu voi kadota silmän räpäyksessä.

Christmas tree wormin näkyvissä olevia spiraalimaisia ”hapsuja” se käyttää syömiseen ja hengittämiseen. Läheltä katsottuna nämä hapsut muistuttavat enemmän höyhenen kaltaisia lonkeroita. Niiden avulla Christmas tree worm keräävät ohi virtaavasta vedestä happea, planktonia ja hiekanjyviä. Keräämäänsä happea se käyttää hengittämiseen, planktonia ruokailuun ja hiekanjyvistä se rakentaa korallin sisään ”tunneleita” joilla se ankkuroi itsensä koralliin.

Christmas tree wormit eivät parittele vaan ne lisääntyvät ulkoisella hedelmöityksellä. Urokset laskevat siittiönsä ja naaraat munansa veteen, jossa siittiöt hedelmöittävät munat. Hedelmöitetyistä munista kehittyy toukkia, jotka asettuvat asumaan pysyvästi valitsemaansa koralliin.

Christmas tree wormin elinikä riippuu sen elinympäristön, eli korallin, laadusta ja kestävyydestä. Ihanteellisissa olosuhteissa se elää jopa 20-30 vuotta. Alueilla, joilla koralliriutat kärsivät ja korallit kuolevat, niiden elinikä on tietysti paljon lyhyempi. Christmas tree wormit ovat keskimäärin noin 3-4cm kokoisia.

Chritmas tree worm elää symbioosissa korallin kanssa. Koraalitarjoaa Cristmas tree wormille kodin ja ja Cristmas tree worm kiittää tästä suojelemalla korallia niitä syöviltä meritähdiltä ja estää levän kasvamisen koralliin. 

Sinua saattaisi kiinnostaa nämäkin

Erakkorapu

Erakkorapu

Tiesitkö että erakkorapu voi tarvittaessa myös pienentyä? Mikäli erakkorapu kasvaa ulos kuorestaan...

SIVUSTOSTA

Sukelluksilla tulee vastaan mitä ihmeellisempiä eläimiä, joista itsekin haluan oppia lisää. Tarkoitus ei ole ryhtyä valemeribiologiksi, vaan etsiä tietoa vastaan tulleista eläimistä ja jakaa sitä INTO DIVE CENTERIN ystävien kanssa. Tässä teille faktoja merenalaisesta luonnosta hymy huulilla ja pilke silmäkulmassa (mutta täysin vakavissaan). Toivottavasti myös sinä opit täältä jotain uutta. Sukellusterveisin: Anna

ETSI HAKUSANOILLA