Merihevonen

Evälliset

Tiesitkö että Merihevoset ovat ainoa laji maailmassa jonka uros synnyttää poikaset? Tai että Merihevosen päässä olevat ”kruunut” ovat yksilöllisiä aivan kuten Seepran raidat?

Merihevonen on nimestään ja ulkomuodostaan huolimatta kala. Sitä kutsutaan merihevoseksi, koska sen pää on samankaltainen kuin hevosen pää. Merihevonen ui pystyasennossa käyttäen selkäeväänsä, jota se voi heilauttaa jopa 35 kertaa sekunnissa. Ohjaamiseen se käyttää pieniä eviä päänsä sivulla (rintaevät). Koska Merihevosen evät ovat todella pienet, se ei ole kovin hyvä uimaan ja sen maksiminopeus on 150cm tunnissa.

Tällä hetkellä tiedetään olevan on yli 45 merihevoslajia maailmanlaajuisesti ja mahdollisesti yhtä monta alalajia. Tutkijoiden on usein vaikea tunnistaa merihevosia, koska saman lajin yksilöt voivat vaihdella ulkonäöltään suuresti. Uusia lajeja löytyy edelleen. Pienimmät merihevos-lajit ovat vain muutamien millimetrien kokoisia ja suurimmat voivat kasvaa jopa 35cm kokoisiksi. Merihevosen elinikä vapaudessa on noin kolme vuotta.

Vaikka kaksi yksilöä olisivat täysin samaa lajia, niiden merkinnät ovat yksilöllisiä jokaisella. Pieni kruunu Merihevosen päälaella, jota kutsutaan koralliverkoksi, on erilainen jokaisella Merihevosella – aivan kuten seepran raidat tai ihmisten sormenjäljet ovat yksilöllisiä.

Merihevosilla ei ole hampaita eikä vatsalaukkua. Vatsalaukun puuttumisen takia ruoka kulkee Merihevosen kehon läpi nopeasti eivätkä ravintoaineet imeydy kunnolla, joten sen on syötävä jatkuvasti. Tämä ahmatti syökin vähintään 30 kertaa päivässä. Yksi merihevonen voi syödä jopa 3 000 pientä katkarapua päivässä.

Pienet katkaravut ja muut äyriäiset sekä plankton muodostavat merihevosen Pääasiallisen ruokavalion. Kun merihevonen näkee herkullisen saaliin, se liikkuu huomaamattomasti saaliin lähelle ja imaisee sen suuhunsa. Mikäli saalista ei ole saatavilla Merihevonen voi syödä myös leviä ja meriheinää.

Merihevoset ovat yksiavioisia, eli niillä on vain yksi kumppani kerrallaan ja ne pysyvät saman kumppanin kanssa pitkiä aikoja. Merihevospariskunnilla on joka aamu ”treffit” jolloin ne ”tanssivat” yhdessä minuuttien tai tuntien ajan. Merihevoset tekevät tämän vahvistaakseen romanttista sidettään ja varmistaakseen lisääntymiskykynsä. Liikkeet synkronoidaan oikein ja näin varmistetaan, että kumppani on edelleen sitoutunut ja elossa (Sehän on äärimmäisen tärkeä pointti!).

Merihevosen parittelu alkaa, kun naaras laittaa hedelmöittämättömät munansa uroksen vatsapussiin. Tämän jälkeen uros vapauttaa siittiönsä pussiin hedelmöittääkseen naaraan munat. Parittelun aikana naarasmerihevonen voi luovuttaa yli 1000 munaa. Uros kantaa munia 20–45 päivää haudotessaan niitä ja synnyttää lopulta pienet ja suloiset merihevosvauvat.

Merihevoset ovat monen merenasukkaan herkkuruokaa ja hitautensa takia helppo saalis. Tämän vuoksi Merihevonen on loistava naamioituja, joka osaa vaihtaa väriä ympäristönsä mukaan. Ikävä kyllä suurin uhka ja ovelin saalistaja on ihminen, sillä Merihevosia kerätään Aasiassa miljoonia vuosittain ja käytetään vanhojen uskomusten mukaan lääkkeeksi.

Sinua saattaisi kiinnostaa nämäkin

SIVUSTOSTA

Sukelluksilla tulee vastaan mitä ihmeellisempiä eläimiä, joista itsekin haluan oppia lisää. Tarkoitus ei ole ryhtyä valemeribiologiksi, vaan etsiä tietoa vastaan tulleista eläimistä ja jakaa sitä INTO DIVE CENTERIN ystävien kanssa. Tässä teille faktoja merenalaisesta luonnosta hymy huulilla ja pilke silmäkulmassa (mutta täysin vakavissaan). Toivottavasti myös sinä opit täältä jotain uutta. Sukellusterveisin: Anna

ETSI HAKUSANOILLA