White spotted boxfish

Evälliset

Tiesitkö että White spotted boxfish uros on komean värikäs ja naaras on tavallisen ruskea?

White spotted boxfish uros on helppo havaita sen värin vuoksi ja sitä on mukava ihailla sukelluksen aikana. Boxfishit yleensä ovat kuitenkin melko arkoja kaloja, ja tykkäävät piiloutua koloihin sukeltajilta.

White spotted boxfish uroksen väritys on alaosasta sininen keltaisilla pilkuilla ja päältä se on musta valkoisilla pilkuilla. Ylä- ja alaosaa rajaa keltainen viiva tai alue. Naaras on ruskea tai musta ja siinä on pieniä vaaleita pilkkuja.

White spotted boxfish on läheistä sukua Pufferfishille, ja myös niillä on kyky kehittää myrkyllistä bakteeria elimistössään suojellakseen itseään. White spotted boxfish kehittää myrkyn maksassaan ja osaa siirtää sen ihoonsa sitä varten olevien solujen avulla. White spotted boxfish ilmaisee värillään muille meren asukkaille olevansa myrkyllinen, tämä puolustautumisstategia tunnetaan nimellä aposematismi.

Mikäli saalistaja erehtyy kuitenkin hyökkäämään White spotted boxfihin kimppuun, boxfish erittää myrkyllistä limaa ihoonsa. Myrkky kulkeutuu saalistajaan sen kidusten kautta ja vaikuttaa punasuloihin tuhoamalla niitä.

White spotted boxfish elää Intian ja Tyynenmeren alueilla ja sitä näkee tavallisimmin laguuneissa ja riutoilla 1-30 metrin syvyyksissä. White spotted boxfish elää haaremissa jossa yhdellä uroksella saattaa olla useita naaraita reviirillään. Uros puolustaa reviiriään tehokkaasti ja ajaa muut urokset pois naaraiden luota.

White spotted boxfishin lisääntymisestä tiedetään vielä aika vähän. White spotted boxfish aloittaa kutukuukauden keväällä vesien lämmetessä. Parittelu tapahtuu välivedessä niin, että uros käy tönimässä naarasta ja mikäli naaras on vastaanottavainen, alkaa kaunis kututanssi. Kututanssissa uros ja naaras uiva vedessä ylöspäin toisiaan kierrelleen. Tanssin aikana naaras vapauttaa munat veteen ja uros hedelmöitää ne. Naaras voi vapauttaa munia kutukuukauden aikana joka päivä.

Hedelmöittyneet munat kelluvat virtausten mukana ennenkuin ne uppoavat pohjaan ja kehittyvät siellä poikasiksi. Ei ole tiedossa kuinka kauan munien kehittyminen poikasiksi kestää luonnossa.

Nuoria White spotted boxfish uroksia ei koskaan nähdä luonnossa. Tästä on päätelty, että joko nuori uros näyttää naaralta tai White spotted boxfish on hermafrodiittinen. Se tarkoittaa, että poikasilla on syntyessään molemmat sukupuolet ja osa niistä kehittyy urokseksi vasta kun se tulee sukukypsäksi.

White spotted boxfish syö ravinnokseen lähes kaikkea mitä se saa mahtumaan suuhunsa. Se syö pohjasta löytämiään selkärangattomia, korallin polyyppeja, äyriäisiä ja simpukoita sekä levää koralleista ja kivistä.

White spotted boxfish elää keskimäärin 5-8 vuotta. Se voi kasvaa jopa 25 cm mittaiseksi, mutta yleisimmin sen näkee noin 5-10 cm mittaisena.

Sinua saattaisi kiinnostaa nämäkin

SIVUSTOSTA

Sukelluksilla tulee vastaan mitä ihmeellisempiä eläimiä, joista itsekin haluan oppia lisää. Tarkoitus ei ole ryhtyä valemeribiologiksi, vaan etsiä tietoa vastaan tulleista eläimistä ja jakaa sitä INTO DIVE CENTERIN ystävien kanssa. Tässä teille faktoja merenalaisesta luonnosta hymy huulilla ja pilke silmäkulmassa (mutta täysin vakavissaan). Toivottavasti myös sinä opit täältä jotain uutta. Sukellusterveisin: Anna

ETSI HAKUSANOILLA