Blackspotted Pufferfish

Evälliset

Tiesitkö että säikähtäessään Blackspotted Pufferfish voi kasvattaa itsensä jopa kolme kertaa suuremmaksi imaisemalla vettä sisäänsä, jotta se olisi vaikeampi syötävä saalistajalleen? Tämän vuoksi pufferfish onkin suomeksi pallokala.

Blackspotted Pufferfish on suloinen ja rauhallinen riuttojen asukki, johon monet aloittelevat sukeltajat kiinnittävät huomiota sillä se on helppo havaita ja se näyttää suloiselta koiranpennulta.

Blackspotted Pufferfinhin taustaväritys on yleisimmin vaaleanharmaa tai vaaleanruskea ja sillä on nimensä mukaisesti mustia pilkkuja kehossaan. Silmien ympäristö on tumma, mikä saa sen silmät näyttämään suuremmilta. Evät ovat kellertävät tai keltaiset. Blackspotted Pufferfishistä löytyy myös harvinaisempi keltainen värimuunnos, jota ei näe kovin usein Thaimaan vesissä.

Blackspotted Pufferfishin ruokavalio on laaja; se syö pohjasta löytämiään selkärangattomia, leviä, korallin polyyppeja, äyriäisiä ja simpukoita. Sen suussa on neljä vahvaa yhteensulautunutta hammasta, joilla se voi rikkoa koviakin saaliita kuten korallia tai simpukoita. Pufferfishin hampaat jatkavat kasvua koko sen eliniän ajan, joten sen on kulutettava niitä jatkuvasti.

Blackspotted Pufferfishin keskimääräinen elinikä on kymmenen vuotta. Se voi kasvaa jopa 30cm mittaiseksi, mutta yleisimmin sen näkee noin 15-20cm mittaisena.

Blackspotted Pufferfish lisääntyy kutemalla. Uros rakentaa pyöreän pesän hiekkaan, jolla se houkuttelee naarasta munimaan. Pesän halkaisija voi olla jopa 180cm! Kun naaras kiinnostuu uroksen tekemästä pesästä ja hyväksyy sen, naaras kutee pesään ja uros hedelmöitää munat. Naaras suojaa munat erittämällä niihin pienen määrän myrkkyä, jotta saalistajat eivät syö munia. Uros rakentaa uuden pesän joka kudulle.

Blackspotted Pufferfish on muiden pallokalojen tapaan myrkyllinen. Niiden maksa sisältää vaarallista kemikaalia, joka tunnetaan nimellä TTX (tetrodotoksiini) ja pallokala osaa siirtää tämän myrkyn sisäelimistään ihoonsa.

Tiesitkö, että TTX on 100 kertaa myrkyllisempää kuin syanidi? TTX on hermomyrkky, joka vahingoittaa hermostoa ja aiheuttaa puutumista, halvaantumista ja muutaman tunnin sisällä sydämen ja keuhkojen vajaatoiminnan sekä kuoleman. TTX-myrkytyksen merkkejä ihmisillä ovat huulten ja kielen puutuminen, huimaus, pahoinvointi, sinistyminen ja täydellinen halvaantuminen. Yhdellä Blackspotted Pufferfishillä on maksassaan tarpeeksi TTX:ää tappaakseen 30 aikuista ihmistä, mikä tekee siitä planeettamme toiseksi tappavimman olennon heti myrkkysammakon jälkeen.

Pallokaloja syödään Japanissa herkkuna ja niitä kasvatetaan vankeudessa tätä tarkoitusta varten. ”Fugu”-kokiksi kouluttautuminen kestää kolme vuotta, ja koko kouluttautumisprosessi on Japanin valtion tarkassa hallinnassa. Jos kokki tekee pienenkin virheen pallokalan valmistuksessa, se voi helposti olla ruokailijan viimeinen ateria. Tämä houkuttelee extreme-ruokailijoita kaikkialta maailmasta nauttimaan tästä Japanilaisesta herkusta.

Hauskana faktana loppuun: Pufferfishin tuottama TTX ei näytä olevan tappavan vaarallista Delffiineille, vaan ne pureskelevat pufferfishejä päihtyäkseen myrkystä.

Sinua saattaisi kiinnostaa nämäkin

SIVUSTOSTA

Sukelluksilla tulee vastaan mitä ihmeellisempiä eläimiä, joista itsekin haluan oppia lisää. Tarkoitus ei ole ryhtyä valemeribiologiksi, vaan etsiä tietoa vastaan tulleista eläimistä ja jakaa sitä INTO DIVE CENTERIN ystävien kanssa. Tässä teille faktoja merenalaisesta luonnosta hymy huulilla ja pilke silmäkulmassa (mutta täysin vakavissaan). Toivottavasti myös sinä opit täältä jotain uutta. Sukellusterveisin: Anna

ETSI HAKUSANOILLA