Lionfish

Evälliset

Tiesitkö että Lionfish voi syödä kahdeksan kertaa oman painonsa verran ja sen vatsalaukku voi venyä jopa 30 kertaiseksi normaali koosta? 

Lionfish on siis suursyömäri, joka metsästää pääasiassa öisin ja lepäilee päivisin. Päiväsukelluksilla löydätkin lionfishin usein korallin kolosta nukkumasta, mutta voit nähdä sen myös uimassa ja levittämässä kauniit evänsä ihailtavaksesi.

Lionfish on saalistaja, jolle kelpaa ruuaksi lähes kaikki. Sen ruokavalioon kuuluu yli 70 kalalajia. Lionfish syö myös selkärangattomia (kuten katkarapuja ja rapuja) kalojen lisäksi. Lionfish voi vähentää riutalla olevien nuorten kalojen populaatioita lähes 90 % vain viidessä viikossa. Tämän vuoksi se on huono vieraslaji oman luonnollisen ympäristönsä ulkopuolella.

Lionfish on aluperin Indo-Pasific alueen kala, josta se on levinnyt vieraslajiksi myös mm. Etelä-Amerikkaan. Koska sillä ei ole tarpeeksi luonnollisia vihollisia uusilla elinalueillaan, ovat ihmiset alkaneet harventaa Lionfish populaatioita etteivät ne sotke luonnon normaalia tasapainoa.

Lionfishillä on 18 myrkyllistä piikkiä, jotka pystyvät tunkeutumaan ihmisen ihon läpi ja aiheuttamaan erittäin tuskallisen (mutta ei tappavan) piston. Näistä 13 piikkiä sijaitsee selkäevässä, kaksi alhaalla peräevissä ja kolme pyrstöevässä. Lionfish ei kuitenkaan ole agressivinen eikä se käytä myrkkyeviä saalistamiseen vaan ainoastaa puolustautumiseen.

Saalistaessaan Lionfish levittää komeat sivuevänsä levälleen ja ohjaa niillä saaliin suunsa lähelle. Kun saalis on tarpeeksi lähellä, Lionfish nappaa sen suuhunsa ja nielaisee sen kokonaisena.

Lionfish uros käyttää sivueviään myös naaraan kosiskelussa ja kilpailijoiden peloittelussa. Kun uros on saanut naaraan jakamattoman huomion, aloittavat ne upean kututanssin. Naaras kutee meren pohjaan yleensä kaksi rypästä munia kerralla, joissa on yhteensä jopa 30 000 munaa.

Uroksen hedelmöittämät munat kuoriutuvat toukiksi hyvin lyhyessä ajassa, vain noin 24-36 tunnissa. Munista kuoriutuu pieniä toukkia jotka kasvavat poikasiksi noin 25-30 päivässä. Vain kolmessa kuukaudessa Loinfishin poikaset ovat jo miniversio vanhemmistaan.

Lionfish lisääntyy nopeasti ja lämpimissä vesissä naaras voi munia joka viikko tuottaen jopa kaksi miljoonaa munaa vuodessa. Kylmemmissä vesissä muniminen tapahtuu vain kolme – neljä kertaa vuodessa.

Koska Lionfish lisääntyy nopeasti ja syö paljon, on tärkeää että samalla alueella asuu myös sen luonnollisia vihollisia. Lionfishin yleisimmät viholliset ovat seepiat ja mustekalat. Seepia syö Lionfishin yhdellä hotkaisulla imaisemalla sen suuhunsa ja syömällä sen kokonaisena.

Lionfish lajeja on yhteensä 18 kahdessa eri suvussa jotka ovat Pterois and Dendrochirus. Pterois suvun jäseniä on 12 ja niiden sivuevät näyttävät yksittäisiltä ”sulilta” kun Dendrochirus jäseniä on vain kuusi ja niiden sivuevät ovat pyöremmät ja yhteinäiset.

Lionfish kasvaa keskimäärin 33-38 cm mittaiseksi, mutta suurimmat voivat kasvaa jopa lähes 50cm mittaisiksi. Lionfishin keskimääräinen elinikä on 5-15 vuotta lajista riippuen.

Yläkuvan Lionfish ja alla olevan videon Lionfish ovat eri lajia, huomaatko sinä eron?

Sinua saattaisi kiinnostaa nämäkin

SIVUSTOSTA

Sukelluksilla tulee vastaan mitä ihmeellisempiä eläimiä, joista itsekin haluan oppia lisää. Tarkoitus ei ole ryhtyä valemeribiologiksi, vaan etsiä tietoa vastaan tulleista eläimistä ja jakaa sitä INTO DIVE CENTERIN ystävien kanssa. Tässä teille faktoja merenalaisesta luonnosta hymy huulilla ja pilke silmäkulmassa (mutta täysin vakavissaan). Toivottavasti myös sinä opit täältä jotain uutta. Sukellusterveisin: Anna

ETSI HAKUSANOILLA