Seeprahai (Leopardihai)

Evälliset

Tiesitkö että Seeprahai on saanut nimensä siitä että sen on syntyessään raidallinen ja muuttuu pilkulliseksi vasta aikuisena?

Seeprahai on aktiivisimmillaan yöllä, joten se metsästää pääasiassa öisin ja lepäilee päivisin. Päiväsukelluksilla löydätkin Seeprahain usein hiekkapohjalta lepäilemässä ja keräämässä voimia yöksi, mutta voit nähdä sen myös uimassa sulavasti jos olet onnekas.

Seeprahain pääasiallinen ruokavalio koostuu ravuista, äyriäisistä ja pienistä kaloista, joita se metsästää helposti kivien koloista notkean kehonsa ansiosta. Seeprahai imaisee saaliin suuhunsa vahvoilla kiduksillaan tuottamalla imulla ja pureskelee sen suussa olevilla pienillä hampaillaan. Seeprahailla on 50-65 hammasta.

Seeprahaita esiintyy Indo-Pasific alueen trooppisilla vesillä Etelä-Afrikasta Punaisellemerelle ja Persianlahdelle (mukaan lukien Madagaskar ja Malediivit), Intiassa ja Kaakkois-Aasiassa (mukaan lukien Indonesia, Filippiinit ja Palau), pohjoisessa Taiwanissa ja Japanissa, idässä Uudessa-Kaledoniassa ja Tongassa sekä Pohjois-Australiassa.

Seeprahailla on vain vähän luonnollisia vihollisia, mutta toinen niistä on sitäkin vaarallisempi. Seeprahain luonnolliset viholliset ovat sitä isommat hait sekä ihminen. Seeprahaita pyydystetään useissa maissa ja sitä arvostetaan sen lihan vuoksi, jota myydään tuoreena tai suolakuivattua mm. Indonesiassa, Thaimaassa, Malesiassa, Filippiineillä.

Seeprahain maksaa pidetään hyvänä vitamiinien lähteenä ja eviä käytetään haineväkeitossa, joka on edelleen perinteinen kiinalainen herkku. Vaikka hainevien pyynti on laitonta Yhdysvaltain vesillä, niitä ostetaan ulkomaalaisilta kalastusaluksilta (lähinnä Aasialaisilta) jotka eivät kunniota säännöksiä heikon valvonnan vuoksi. Tämän vuoksi Seeprahai on merkitty uhanalaiseksi lajiksi IUCN:n punaisella listalla. Australiassa lajin uhanalaisuutta ei pidetä huolestuttavana, koska sillä on laaja levinneisyys eikä sitä kalasteta paljon Australian vesillä.

Parittelukauden aikana urokset jahtaavat naaraita ja osoittavat kiinnostuksensa puremalla naaraan pyrstöevää. Urokset tarttuvat paritellessa naaraiden rintaeviin, jotta parittelu onnistuisi. Seeprahai naaras voi lisääntyä myös aseksuaalisesti ilman urosta.

Seeprahai naaras munii kerralla 4-5 munaa, jotka tarttuvat pohjaan niiden pinnalla olevien tahmeiden kuitujen tai ”karvojen” avulla. Lisääntymiskauden aikana yksi naaras voi tuottaa jopa 46 munaa 112 päivän aikana.

Olosuhteista riippuen munista kuoriutuu 5-6 kuukauden kuluttua 20-30 sentin kokoisia seeprahain poikasia. Poikaset ovat väritykseltään tummanruskeita tai lähes mustia ja niillä on vaaleita raitoja. Tästä seeprahai on saanut nimensä. Seeprahain poikaset on helppo sekoittaa tiikerihain poikasiin, jotka ovat saman värisiä mutta hieman pienempiä. 

Seeprahai voi kasvaa jopa 2,5 metrin mittaiseksi ja sen keskimääräinen elinikä on 25-30 vuotta.

Alla olevalta videolta voit nähdä kuinka suloinen tämä kaunis hai onkaan luonnossa.

Sinua saattaisi kiinnostaa nämäkin

SIVUSTOSTA

Sukelluksilla tulee vastaan mitä ihmeellisempiä eläimiä, joista itsekin haluan oppia lisää. Tarkoitus ei ole ryhtyä valemeribiologiksi, vaan etsiä tietoa vastaan tulleista eläimistä ja jakaa sitä INTO DIVE CENTERIN ystävien kanssa. Tässä teille faktoja merenalaisesta luonnosta hymy huulilla ja pilke silmäkulmassa (mutta täysin vakavissaan). Toivottavasti myös sinä opit täältä jotain uutta. Sukellusterveisin: Anna

ETSI HAKUSANOILLA