Tiesitkö että Red Saddleback anemonefish on yksi suurimmista vuokkokaloista ja voi kasvaa jopa 15cm kokoiseksi?
Red Saddleback anemonefish on on saanut nimensä selkänsä mustasta osasta, joka muistuttaa hevosen satulaa. Tästä vuokkokalasta on useita värimuunnoksia; Phuketin alueella musta osio on enemmän kalan sivulla ja esimerkiksi Similanilla löytyvässä värimuunnoksessa Red Saddleback Anemonifishillä on valkoinen raita niskassa. Similanin värimuunnos näyttäisi siltä, että Red Saddleback ja Tomato anemonefish ovat jossain vaiheessa risteytyneet. Tämän päätelmän teen Tomato anemonefishin värin perusteella, sillä se on muuten oranssi, mutta sillä on valkoinen raita niskassa.
Red Saddleback anemonefish on False Anemonefishin serkku ja niiden elintavat ovat hyvin samanlaiset.
Red Saddleback anemonefish elää yleensä symbioosissa Bubble Tip vuokon (kuvassa). Bubble Tip vuokon ulkonäkö eroaa muodoltaan ns. tavallisesta vuokosta sen päässä olevan ”kuplan” vuoksi. Vuokkokalan pinnalla on limakerros, joka on immuuni myrkylle joita merivuokko tuottaa saaliin vangitsemiseksi. (Kyllä, merivuokko on myös eläin, eikä kasvi kuten yleensä luullaan) Merivuokko tarjoaa vuokkokalalle suojaa petoeläimiltä, ja vuokkokala puolestaan hyvittää tämän poistamalla loisia merivuokosta ja karkoittamalla tunkeilijat.
Lisääntyessään Vuokkokala etsii tasaisen pinnan isäntävuokkonsa läheltä ja munii sinne yleensä satoja munia kerrallaan. Munien kehittyessä uros vuokkokalat vartioivat niitä aggressiivisesti, mutta kun munat ovat kuoriutuneet, poikaset jätetään oman onnensa nojaan puolustautumaan ja etsimään oman vuokkonsa.
Vuokkokalat ovat kaikkiruokaisia eli syövät sekä kasveja että eläimiä. Niiden ruokavalio koostuu pääasiassa levistä, eläinplanktonista ja pienistä äyriäisistä. Vuokkokaloja on noin 30 erilaista lajia ja niitä voi nähdä Australiassa, Aasiassa, Punaisella merellä ja Japanissa.
Normaalissa elinympäristössään vuokkokalat saavuttavat helposti 6-10 vuoden iän, mutta akvaarioissa niiden elinikä on yleensä vain 3-5 vuotta. Vuokkokaloilla on hyvin ainutlaatuinen tapa kommunikoida. Kommunikoidakseen toistensa kanssa he yleensä liikuttavat leukojaan samalla kun lyövät hampaitaan yhteen, jolloin tästä aiheutuva ääni toimii keskusteluna vuokkokalojen välillä.