Papukaijakala

Evälliset

Tiesitkö että noin 85% rantahiekasta on papukaijakalan kakkaa? Tai että papukaijakat tuottavat keskimäärin 450 kiloa hiekkaa (kakkaa) vuodessa? Muista siis värikkäitä ystäviämme ensikerralla kun otat rannalla aurinkoa.

Nimi ”papukaijakala” on peräisin tämän kalan yhteensulautuneista hampaista, jotka muistuttavat suuresti linnun nokkaa. Papukaijakalan hampaat ovat erinomaiset levien ja erilaisten selkärangattomien irti raapimiseen korallista ja kivistä. Toinen rivi hampaita sijaitsee syvemmällä papukaijakalan suussa. Tämä toinen rivi hampaita murskaa papukaijakalan irti rouskuttaman ruuan niin, että se mahtuu läpi ruuansulatuksen. Papukaijakalan ruokailu on sananmukaisesti rouskuttamista, sillä voit kuulla pinnan alla sen äänen mikä tulee kun papaukaijakala irroittaa ruokansa kivistä ja koralleista.

Papukaijakalat ovat yleensä sosiaalisia ja niitä löytyy jopa 40 yksilön parvina. Yleensä näitä parvia johtaa aikuinen uros, jota voi kutsua superurokseksi. Superurokset ovat tyypillisesti sukupuolensa vaihtaneita naaraita, jotka ovat vahvasti territoriaalisia ja ajavat tavallisesti muut urokset pois alueeltaan. Papukaijakala voi vaihtaa sukupuoltaan usean kerran elämänsä aikana ja jokaisella kerralla se vaihtaa myös väriä. Tämän vuoksi voimme ihailla näitä upeita sateenkaarenvärejä sukelluksen aikana.

Ehkä kiehtovin fakta papukaijakalan käyttäytymisessä liittyy sen kotitekoiseen yöpaitaan. Jotkut papukaijakalalajit kääriytyvät yöksi muodostamaansa limakuplaan. Tämä kupla suojaa papukaijakalaa saalistajilta – kuten ankeriaisilta ja hailta – peittämällä sen tuoksun tai antamalla nukkuvalle kalalle varoituksen, kun saalistaja on rikkonut suojan. Vallitsevan tiedon mukaan papukaijakala pystyy muodostamaan kuplan vain kerran vuorokaudessa. Tämän vuoksi korallinsuojassa nukkuvaa papukaijakalaa ei saisi häiritä yösukelluksella esimerkiksi osoittamalla sitä valolla pitkään. On ikävää herätä kesken unien ja joutua valvomaan koko loppuyön saalistajia väistellen.

Terveet koralliriutat tarvitsevat tilaa kasvaakseen ja jonkun on poistettava haitallisia leviä riutoilta. Onneksi papukaijakalat ovat yleisiä trooppisten riuttojen ympärillä kaikkialla maailmassa ja niiden ruokailutottumukset auttavat koralliriuttoja pysymään terveinä ja elinvoimaisina.

Sinua saattaisi kiinnostaa nämäkin

SIVUSTOSTA

Sukelluksilla tulee vastaan mitä ihmeellisempiä eläimiä, joista itsekin haluan oppia lisää. Tarkoitus ei ole ryhtyä valemeribiologiksi, vaan etsiä tietoa vastaan tulleista eläimistä ja jakaa sitä INTO DIVE CENTERIN ystävien kanssa. Tässä teille faktoja merenalaisesta luonnosta hymy huulilla ja pilke silmäkulmassa (mutta täysin vakavissaan). Toivottavasti myös sinä opit täältä jotain uutta. Sukellusterveisin: Anna

ETSI HAKUSANOILLA