Yellow boxfish

Evälliset

Yellow boxfish, joka on lempikalani, saa etuoikeutetusti kunnian olla ensimmäinen esitelty eläin uudessa lajikirjasto-blogissa. 

Tämä suloinen pieni uimari erottuu helposti korallien joukosta. Se puikkelehtii yllättävän sujuvasti piiloon korallin koloihin, vaikka sen muoto ei millään tavalla anna ymmärtää että se olisi ketterä uimaan. Vaikka Yellow boxfish on arka ja piiloutuu helposti, se on silti todella utelias ja parhaiten pääset ihailemaan sitä pysymällä paikallasi.

Luulisi että kirkkaankeltainen väri olisi merkki petokaloille tulla lounaalle, mutta pinnan alla pätee toiset lait. Mitä värikkäämpi, sen myrkyllisempi – fakta pätee myös tähän söpöläiseen. Jos Yellow boxfish kokee olevansa uhattuna, se reagoi imemällä vettä sisäänsä jotta näyttäisi vaarallisemmalta. Se myös vapauttaa pilven voimakasta myrkkyä, joka tappaa kaikki kalat lähiympäristössä. Ainutlaatuinen myrkky on tappava myös muille Yellow boxfisheille sekä myrkyn vapauttajalle itselleen – tämä on yksi syy, miksi Yellow boxfish on melko yksinäinen.

Yellow boxfish syö kaikkea mitä se saa mahtumaan pienistä pusuhuulistaan sisälle. Suu on pieni, mutta riittävän suuri kaikkiruokaiseen ruokavalioon. Yellow boxfishin ruokalistalta löytyy niin merilevä, putkimadot, sienet, äyriäiset, nilviäiset ja kalat. Eli melkein kaikki, mikä mahtuu niiden suusta sisään.

Yellow boxfish ei ole koko elämäänsä pieni, suloinen ja keltainen, vaan aikuistuessaan se vaihtaa väriä harmaa-sini-vihreäksi jossa saattaa olla hieman vaaleankeltaista selkäpuolella. Vaikka pienin näkemäni Yellow boxfish on ollut vain alle 1cm kokoinen, aikuisena se saattaa olla jopa 45cm pitkä ja saattaa elää jopa neljän vuoden ikäiseksi.

Pienet ja suloiset vauva Yellow boxfishit elävät yleensä matalilla riutoilla ja aikuiseksi kasvettuaan ne muuttavat kauemmas ulkomerelle. Suurimmat aikuiset Yellow boxfishit olen nähnyt Similanin saarten sukelluskohteilla.

Sinua saattaisi kiinnostaa nämäkin

SIVUSTOSTA

Sukelluksilla tulee vastaan mitä ihmeellisempiä eläimiä, joista itsekin haluan oppia lisää. Tarkoitus ei ole ryhtyä valemeribiologiksi, vaan etsiä tietoa vastaan tulleista eläimistä ja jakaa sitä INTO DIVE CENTERIN ystävien kanssa. Tässä teille faktoja merenalaisesta luonnosta hymy huulilla ja pilke silmäkulmassa (mutta täysin vakavissaan). Toivottavasti myös sinä opit täältä jotain uutta. Sukellusterveisin: Anna

ETSI HAKUSANOILLA