Anemonefish

Evälliset

Tiesitkö että anemonefish eli clownfish, suomeksi vuokkokala ja tuttavallisemmin Nemo syntyy aina uroksena ja yhdyskunnan suurin yksilö vaihtaa sukupuoltaan naaraaksi?

Huomasit varmaan myös, että rakkaalla lapsella on monta nimeä ja sen virallinen nimi on False Anemonefish (False Clown Anemonefish).

Tällä useiden sukeltajien lempikalalla on symbioottinen suhde merivuokkojen kanssa. Se tarkoittaa että molemmat hyötyvät toisistaan. Vuokkokalan pinnalla on limakerros, joka on immuuni myrkylle joita merivuokko tuottaa saaliin vangitsemiseksi. (Kyllä, merivuokko on myös eläin, eikä kasvi kuten yleensä luullaan) Merivuokko tarjoaa vuokkokalalle suojaa petoeläimiltä, ja vuokkokala puolestaan hyvittää tämän poistamalla loisia merivuokosta ja karkoittamalla tunkeilijat.

”Nemoa etsimässä” -elokuvan julkaisun jälkeen vuokkokaloista tuli halutuin kala merivesiakvaarioihin. Valitettavasti näiden kauniiden pikkukalojen pyyntimenetelmissä käytetään usein syanidia niiden tainnuttamiseen, mikä helpottaa niiden pyytämistä, mutta se tuhoaa samalla myös meriämme.

Lisääntyessään Vuokkokala etsii tasaisen pinnan isäntävuokkonsa läheltä ja munii sinne yleensä satoja munia kerrallaan. Munien kehittyessä uros vuokkokalat vartioivat niitä aggressiivisesti, mutta kun munat ovat kuoriutuneet, poikaset jätetään oman onnensa nojaan puolustautumaan ja etsimään oman vuokkonsa. Näiltä osin tuo kuuluisa animaatioelokuva ei siis valitettavasti pidä paikkaansa.

Vuokkokalat ovat kaikkiruokaisia eli syövät sekä kasveja että eläimiä. Niiden ruokavalio koostuu pääasiassa levistä, eläinplanktonista ja pienistä äyriäisistä. Vuokkokaloja on noin 30 erilaista lajia ja niitä voi nähdä Australiassa, Aasiassa, Punaisella merellä ja Japanissa.

Normaalissa elinympäristössään vuokkokalat saavuttavat helposti 6-10 vuoden iän, mutta akvaarioissa niiden elinikä on yleensä vain 3-5 vuotta. Vuokkokaloilla on hyvin ainutlaatuinen tapa kommunikoida. Kommunikoidakseen toistensa kanssa he yleensä liikuttavat leukojaan samalla kun lyövät hampaitaan yhteen, jolloin tästä aiheutuva ääni toimii keskusteluna vuokkokalojen välillä.

Sinua saattaisi kiinnostaa nämäkin

SIVUSTOSTA

Sukelluksilla tulee vastaan mitä ihmeellisempiä eläimiä, joista itsekin haluan oppia lisää. Tarkoitus ei ole ryhtyä valemeribiologiksi, vaan etsiä tietoa vastaan tulleista eläimistä ja jakaa sitä INTO DIVE CENTERIN ystävien kanssa. Tässä teille faktoja merenalaisesta luonnosta hymy huulilla ja pilke silmäkulmassa (mutta täysin vakavissaan). Toivottavasti myös sinä opit täältä jotain uutta. Sukellusterveisin: Anna

ETSI HAKUSANOILLA