Merisiili

Evättömät

Oletko sukelluksellasi ihaillut merisiilin keskellä olevaa silmää? Hahaha, se ei ole silmä, vaan merisiilin pyllyreikä.

Sen sijaan uusimmissa tutkimuksissa on tultu tulokseen, että koko merisiilin pinta toimii yhtenä suurena silmänä. Tutkimuksissa on havaittu, että merisiilin koko pinta sisältää valoherkkiä soluja jotka ovat verrattavissa silmän verkkokalvoon. Tämän ansiosta merisiili näkee valon ja varjot 360 asteen ”näkökentällä”.

Merisiilin suu sijaitsee siilin alapuolella, jotta sillä olisi mahdollisimman helppo ruokailla. Suussa on vain viisi hammasta joista jokaisella on oma leuka. Näiden hampaiden avulla merisiili syö melkein mitä tahansa; rakkolevää, merimakkaroita, planktonia, muiden saaliin jämiä jne. Merisiilit ovat hyödyllisiä sillä ne pitävät korallit puhtaana levien liikakasvusta, ja näin auttavat koralleja saamaan tarvittavan auringonvalon. Merisiilin hampaat teroittuvat itsestään ja uusiutuvat parin vuoden välein.

Toisin kuin yleisesti luullaan, merisiili ei liiku piikkiensä avulla, vaan sen alaosassa on pienet putkijalat. Merisiilit käyttävät hyväkseen veden sisään ja ulos liikettä kehossaan saadakseen putkijalkansa liikkumaan ja tämä luo liikkeen. Jokaisessa jalassa on pieniä imukuppeja jotka auttavat tarttumaan haluttuun pintaa.

Merisiilejä on uroksia ja naaraita, vaikka niitä on kovin hankala erottaa toisistaan. Merisiilit vapauttavat sukusolunsa veteen hedelmöittymistä varten samalla tavalla kuin mm. merimakkarat ja korallit. Hedelmöittyneistä sukusoluista tulee 12 tunnin kuluessa toukka, joka liikkuu usean kuukauden ajan planktonin joukossa ennen kuin se vajoaa pohjaan ja muuttuu uudeksi merisiiliksi.

Merisiili voi elää jopa 100 vuotiaaksi. Vankeudessa merisiilin ikä on yleensä noin 30 vuotta, mutta normaalissa elinympäristössään meressä ne elävät helposti 70-100 vuotta.

Merisiilit voivat olla avain ilmastonmuutoksen torjuntaan! Tutkijat ovat kiinnostuneet niiden kyvystä käyttää nikkeli-ioneja veden hiilidioksidin hyödyntämiseen kuorensa rakentamisessa. Tämä voisi olla tapa vähentää hiilidioksidipäästöjen vaikutusta tulevaisuudessa.

Sinua saattaisi kiinnostaa nämäkin

Erakkorapu

Erakkorapu

Tiesitkö että erakkorapu voi tarvittaessa myös pienentyä? Mikäli erakkorapu kasvaa ulos kuorestaan...

SIVUSTOSTA

Sukelluksilla tulee vastaan mitä ihmeellisempiä eläimiä, joista itsekin haluan oppia lisää. Tarkoitus ei ole ryhtyä valemeribiologiksi, vaan etsiä tietoa vastaan tulleista eläimistä ja jakaa sitä INTO DIVE CENTERIN ystävien kanssa. Tässä teille faktoja merenalaisesta luonnosta hymy huulilla ja pilke silmäkulmassa (mutta täysin vakavissaan). Toivottavasti myös sinä opit täältä jotain uutta. Sukellusterveisin: Anna

ETSI HAKUSANOILLA