Garden eel

Evälliset

Tiesitkö että Garden Eel on kala ja sillä on evät, mutta se on todella huono uimari?

Garden Eel asuu koko elämänsä samassa paikassa. Se kaivaa itselleen kodin hiekkaan pyrstöllään, joka on kuin täydellinen pieni lapio. Ylimääräisen hiekan Garden Eel työntää selkäevällään ulos kolosta. Ihosta erittyvä lima ”sementoi” kolon seinät ettei se romahda. Garden Eelin kaivama kolo toimii sille myös turvapaikkana johon se piiloutuu täysin kun kokee olonsa uhatuksi. Garden Eel poistuu kolostaan vain parittelemaan.

Garden Eel on lihansyöjä ja se syö plantonia jota se napsii suuhunsa ohi virtaavasta vedestä. Ruokailun aikana Garden Eel nostaa noin yhden kolmasosan kehostaan ulos kokostaan ja huojuu edes takaisin popsiessaan planktonia. Koska Garden Eelit elävät usea yksilön yhdyskunnissa, tämä on hauskan näköistä toimintaa seurata sukelluksen aikana. Garden Eelin katselu on täydellistä nosteenhallinan harjoittelua, sillä ne vetäytyvät piiloihinsa mikäli menet liian lähelle tai kätesi heiluvat yrittäessäsi pysyä paikallaan.

Garden Eel ei ole myrkyllinen eikä vaarallinen muutenkaan, sillä sen suu on aivan liian pieni siihen että se voisi puraista sinua. Garden Eelejä tiedetään olevan noin 35 eri lajia. Thaimaassa yleisimmin nähtävä Spotted Garden Eel (kuvassa) kasvaa noin 40cm mittaiseksi, mutta pisimmät lajit voivat olla jopa metrin mittaisia. Leveyttä Garden Eelillä on noin 1-2 cm lajista riippuen. Garden Eelin keskimääräinen elinikä luonnossa on noin 35-40 vuotta.

Garden Eel jättää kolonsa ainoastaan parittelun aikana päästäkeen lähemmäs potentiaalista kumppania. Tällöin se kaivaa uuden kolon kumppanin lähelle. Jos kaksi urosta päätyy liian lähelle toisiaan, ne voivat käydä taistelun naaraasta ja reviiristä. Parittelun aikana Garden Eelit kietovat yläosansa toisiinsa ja peräpää pysyy silti turvassa kolossaan. Uros ja naaras voivat pysyä toisiinsa kietoutuneina tuntikausia yhden parittelun aikana. Naaras vapauttaa hedelmöittyneet munat veteen virran vietäväksi. Munista kuoriutuu aikanaan toukka, joka laskeutuu pohjaan kasvamaan aikuiseksi ja jatkamaan elämäänsä valitsemallaan alueella.

Garden Eel elää yhdyskunnissa joissa voi olla yksilöitä muutamasta kymmenestä useisiin satoihin. Sukeltaminen hiekkapohjalla ei siis missään nimessä ole tylsää, vaan siellä voi nähdä vaikka mitä hauskoja eläimiä.

Sinua saattaisi kiinnostaa nämäkin

SIVUSTOSTA

Sukelluksilla tulee vastaan mitä ihmeellisempiä eläimiä, joista itsekin haluan oppia lisää. Tarkoitus ei ole ryhtyä valemeribiologiksi, vaan etsiä tietoa vastaan tulleista eläimistä ja jakaa sitä INTO DIVE CENTERIN ystävien kanssa. Tässä teille faktoja merenalaisesta luonnosta hymy huulilla ja pilke silmäkulmassa (mutta täysin vakavissaan). Toivottavasti myös sinä opit täältä jotain uutta. Sukellusterveisin: Anna

ETSI HAKUSANOILLA