Flounder

Evälliset

Tiesitkö että Flounder, eli kampela, käy läpi uskomattoman muodonmuutoksen elämänsä aikana, jossa se muuttuu ”normaalilta” näyttävästä kalasta pyöreäksi lätyksi.

Flounder on littana lättänä kala joka elää meren pohjassa ja on aktiivisimmillaan öisin. Sen keho on hienosti sopeutunut pohjassa asumiseen; sen silmät ovat samalla puolella päätä ja suukin on ihan vinossa.

Flounderit ovat lihansyöjiä, eli ne syövät muita mereneläimiä. Flounder  valitsee ruokansa koonsa perusteella. Esimerkiksi pienemmät flounderit syövät matoja tai pieniä kaloja, kun taas suuret saalistavat ruuakseen kaloja, rapuja ja katkoja. Floundrin saalistaminen on kärsivällistä puuhaa. Saalistaessan se makaa pohjassa liikkumatta ja kun päivän ruoka on liikkunut tarpeeksi lähelle sitä, Flounder vain imaisee herkun suuhunsa.

Floundereita on noin 30 eri lajia. Lajit ovat hyvinkin erilaisia toisitaan ja joillain lajeilla silmät ovat aikuisena oikealla puolella kun toisilla ne ovat vasemmalla. Flounder lajeista pienimmät ovat vain 12cm kokoisia ja suurimmat jopa 60cm. Flouderin elinikä on 3-10 vuotta.

Floundereiden lisääntymien tapahtuu vuoden kuumimman kauden aikana. Äiti Flounder vapauttaa tuhansia munia, ja samaan aikaan isä Founder vapauttaa siittiöitä veteen. Hedelmöittyneet munat kelluvat pinnalla sillä niissä on suojaava öljykupla. Toukat kuoriutuvat hedelmöittyneistä munista parin viikon kuluttua. Toukka ui kuoriuduttuaan vedessä ja näyttää tavalliselta kalalta. Sillä on silmät pään molemmilla puolilla ja yhden silmän siirtyminen tapahtuu sen kasvaessa aikuiseksi.

Suurin osa Flounder lajeista asuu lämpöisissä etelän vesissä, mutta Floundereita löytyy myös kylmistä meristä. Syvimmillän Flounder on havaittu Mariaanien haudan pohjassa.

Sinua saattaisi kiinnostaa nämäkin

SIVUSTOSTA

Sukelluksilla tulee vastaan mitä ihmeellisempiä eläimiä, joista itsekin haluan oppia lisää. Tarkoitus ei ole ryhtyä valemeribiologiksi, vaan etsiä tietoa vastaan tulleista eläimistä ja jakaa sitä INTO DIVE CENTERIN ystävien kanssa. Tässä teille faktoja merenalaisesta luonnosta hymy huulilla ja pilke silmäkulmassa (mutta täysin vakavissaan). Toivottavasti myös sinä opit täältä jotain uutta. Sukellusterveisin: Anna

ETSI HAKUSANOILLA