Mustekala

Evättömät

Tiesitkö että mustekalalla on kolme sydäntä ja sen veri on sinistä? Mustekalan aivot ovat suuret ja monimutkaiset, joten niillä on erinomainen pitkäaikaismuisti ja loistavat ongelmanratkaisutaidot.

Mustekalan kolmesta sydämestä yksi pumppaa verta elimien läpi ja kaksi muuta pumppaavat verta sen kiduksille. Mustekalan veri on sinistä, koska siinä on kuparipohjaista proteiinia nimeltä hemosyaniini. Mustekalan uidessa sen sydän, joka toimittaa verta elimille, lakkaa lyömästä. Tämä väsyttää mustekalaa, mikä on todennäköisesti syy siihen miksi ne mieluummin etenevät pohjaa pitkin kuin uivat.

Monesti puhutaan mustekalan lonkeroista, mutta itseasiassa ne ovat käsiä sillä virallisen määritelmän mukaan lonkeroissa ei ole imukuppeja. Mustekalan jokaisen ulokkeen eli käsivarren alapuolella on imukupit, joilla se voi tarttua lähes kaikkiin pintoihin. Jokaisella käsivarrella näyttää myös oleva oma mieli ja se itse asiassa pitääkin paikkansa. Mustekalalla on yhdet ns. pääaivot ja jokaiselle käsivarrelle on omat pikkuaivot säätelemään niiden toimintaa. Tämän ansiosta mustekala voi keskittyä etsimään koloista ruokaa yhdellä kädellä, kun taas toinen käsi yrittää murtaa äyriäisen samaan aikaan. Itse asiassa kaksi kolmasosaa mustekalan hermosoluista on sen käsivarsissa eikä sen päässä, joten mustekalan tuntoaisti käsissä loistava!

Jos mustekala on uhattuna, se suihkuttaa mustaa nestettä joka hämmentää hyökkääjää ja sokeutta sitä. Mustekala voi vaihtaa väriä lähes rajoituksetta sulautuakseen ympäristöönsä. Mustekalat vaihtavat väriä myös kommunikoidakseen muiden mustekalojen kanssa. Mustekalat elävät yksin kivistä rakentamissaan piilopaikoissa. Ne käyttävät käsiään piilopaikkojen rakentamiseen, mutta täällä Thaimaan vesissä mustekalan näkee yleisemmin piilottelevan valmiissa korallin, kiven tai hiekkapohjan kolossa.

Mustekalan silmät ja aivot sijaitsevat sen käsivarsien vieressä ja suuri ”pussi”, jota usein luullaan aivoiksi (ja jotkut jopa nenäksi), on sen ns. keskivartalo jossa sijaitsee vatsalaukku ja sisäelimet.

Mustekalan lempiruokiin kuuluvat ravut, katkat ja hummerit, mutta joskus ne syövät myös isompia saaliita, kuten haita. Mustekala metsästää laskeutumalla saaliinsa päälle jonka jälkeen se käyttää käsivarsiensa voimakkaita imukuppeja vetääkseen uhrinsa käsivarsien keskellä sijaitsevaan suuhunsa.

Mustekalan lisääntyminen on sekä iloinen että surullinen tapahtuma. Paritellessaan urosmustekala työntää yhden käsivartensa, joka onkin penis, naaraan sivussa olevaan aukkoon joka on kidusten lisäksi myös vagina. Urosmustekala yleensä kuolee jonkin ajan kuluttua parittelusta mikäli naaras ei syö sitä jo heti parittelun jälkeen. Naaras mustekala tekee jopa 500 000 munaa, joita se vartioi herkeämättä eikä se malta poistua niiden ääreltä edes syömään. Kun munista kuoriutuu pieniä mustekalavauvoja, myös naaras kuolee. Vaikka uusia mustekalavauvoja syntyy satoja tuhansia, vain keskimäärin kaksi jokaisesta poikueesta selviää paritteluikäiseksi saakka.

Mustekalalla ei ole luita jonka ansiosta ne voivat pujahtaa todella pienestä reiästä.

Sinua saattaisi kiinnostaa nämäkin

Erakkorapu

Erakkorapu

Tiesitkö että erakkorapu voi tarvittaessa myös pienentyä? Mikäli erakkorapu kasvaa ulos kuorestaan...

SIVUSTOSTA

Sukelluksilla tulee vastaan mitä ihmeellisempiä eläimiä, joista itsekin haluan oppia lisää. Tarkoitus ei ole ryhtyä valemeribiologiksi, vaan etsiä tietoa vastaan tulleista eläimistä ja jakaa sitä INTO DIVE CENTERIN ystävien kanssa. Tässä teille faktoja merenalaisesta luonnosta hymy huulilla ja pilke silmäkulmassa (mutta täysin vakavissaan). Toivottavasti myös sinä opit täältä jotain uutta. Sukellusterveisin: Anna

ETSI HAKUSANOILLA