Featherstar

Evättömät

Tiesitkö että featherstar on suomeksi merililja, mutta se ei itseasiassa ole kasvi vaan eläin? Se on myös todella hienon näköinen kun se ui.

Featherstarin ”käsivarret” ovat suurin ja näkyvin osa sen kehosta. Käsivarret ovat täynnä pieniä väkäsiä ja takertuvat kaikkeen kuten takiaiset. Featherstar pystyy myös kasvattamaan uuden käsivarren katkenneen tilalle. Näitä käsivarsia tämä eläin käyttää planktonin keräämiseen ruuaksi ympäröivästä vedestä sekä jotkin lajin yksilöt myös uimiseen. Kaikki featherstarit eivät kuitenkaan osaa uida.

Tällä hetkellä featherstareja tiedetään olevan yli 550 lajia, joten näitä kauniitä eläimiä voi ihailla kaikissa kuviteltavissa olevissa väreissä. Monille sukeltajille on yllätys, että syvemmällä vastaantuleva musta featherstar muuttuukin kirkkaanpunaiseksi kun sitä osoittaa sukellusvalaisimella.

Featherstareja kutsutaan myös ”eläviksi fossiileiksi”. Tämänhetkisen tiedon mukaan ensimmäiset featherstarit ovat ilmestyneet maapallolle jopa 300 miljoonaa vuotta sitten ja ne ovat muuttuneet hyvin vähän sen jälkeen. Uusimmissa tutkimuksissa on huomattu, että featherstarit kestävät hyvin merien lämpötilan nousua, joten oletettavissa on että ne säilyvät ilonamme vielä pitkään.

Featherstareja on uros ja naaras yksilöitä aivan kuten muissakin eläimissä. Ne lisääntyvät laskemalla sukusolunsa virran vietäväksi. Hedelmöittyneet sukusolut kulkevat vedessä planktonin mukana kunnes ne toukkavaiheen kautta laskeutuvat meren pohjaan aikuisvaiheen ajaksi. Featherstarit lisääntyvät 10-15 kuukauden välein. Featherstarien oletettu elinikä on 3-15 vuotta, mutta tästä tutkijoillakaan ei vielä ole aivan täysin varmaa tietoa.

Erikoisena faktana featherstareilla ei ole vatsalaukkua, vaan niiden ruokatorvi yhdistyy suoraan suolistoon.

Sinua saattaisi kiinnostaa nämäkin

Erakkorapu

Erakkorapu

Tiesitkö että erakkorapu voi tarvittaessa myös pienentyä? Mikäli erakkorapu kasvaa ulos kuorestaan...

SIVUSTOSTA

Sukelluksilla tulee vastaan mitä ihmeellisempiä eläimiä, joista itsekin haluan oppia lisää. Tarkoitus ei ole ryhtyä valemeribiologiksi, vaan etsiä tietoa vastaan tulleista eläimistä ja jakaa sitä INTO DIVE CENTERIN ystävien kanssa. Tässä teille faktoja merenalaisesta luonnosta hymy huulilla ja pilke silmäkulmassa (mutta täysin vakavissaan). Toivottavasti myös sinä opit täältä jotain uutta. Sukellusterveisin: Anna

ETSI HAKUSANOILLA