Blacktip Hai

Evälliset

Tiesitkö että tilastollisesti on todennäköisempää tulla New Yorkilaisen puremaksi kuin hain?

Aloituksen fakta pätee maailmanlaajuisesti, joten meillä ei ole täällä mitään hätää. Suurin osa Phuketin sukellusvesissä olevista haista on pieniä ja arkoja blacktip, eli mustaevä riuttahaita jotka (ikävä kyllä) uivat karkuun kun sukeltajat saapuvat paikalle.

Blacktip hai on yksi harvoista haista, joka saattaa hyppiä vedenpinnan yläpuolelle. (Tosin tätä käyttäytymistä näkee äärimmäisen harvoin täällä Thaimaan vesissä.) Hypätessään pinnan yläpuolelle hai pyörähtää ilmassa muutaman kerran ja laskeutuu takaisin veteen selälleen. Tämän käyttäytymisen uskotaan liittyvän ruuan metsästykseen, jossa hai näin hyökkää pinnan lähellä uivan kalaparven kimppuun.

Pinnan alla blacktip hain on uitava koko ajan jotta se ei tukehtuisi tai uppoaisi pohjaan koska sillä ei ole uimarakkoa.

Blacktip hait elävät 13-15 vuotiaiksi ja aikuisen blacktip hain keskimääräinen pituus on 1,6 metriä, mutta ne voivat kasvaa jopa yli kaksimetrisiksi.

Naaraspuoliset Blacktip hait tulevat sukukypsiksi noin 5-6 vuoden iässä. Naarashai tekee joka toinen vuosi neljästä kymmeneen poikasta, jotka viettävät ensimmäiset kuukautensa matalilla koralliriutoilla turvassa suuremmilta pedoilta. Äitihain raskaus kestää 10-16 kuukautta (riippuen veden lämpötilasta) ja syntyvät poikaset ovat 30-50cm pitkiä.

Vuonna 2008 tutkijoiden DNA-todisteet vahvistivat, että naarashai hedelmöitti itse itsensä ja tuli raskaaksi ilman uroksen apua. Ei ole täysin tiedossa, kuinka yleistä tai harvinaista tämä on haiden keskuudessa, mutta ainakin blacktip haiäiti tuntuu olevan todellinen supermama.

Loppuun vielä hauska hai-fakta: Hailla ei ole luita, joten kuoleman jälkeen niistä jää jäljelle vain hampaat.

Sinua saattaisi kiinnostaa nämäkin

SIVUSTOSTA

Sukelluksilla tulee vastaan mitä ihmeellisempiä eläimiä, joista itsekin haluan oppia lisää. Tarkoitus ei ole ryhtyä valemeribiologiksi, vaan etsiä tietoa vastaan tulleista eläimistä ja jakaa sitä INTO DIVE CENTERIN ystävien kanssa. Tässä teille faktoja merenalaisesta luonnosta hymy huulilla ja pilke silmäkulmassa (mutta täysin vakavissaan). Toivottavasti myös sinä opit täältä jotain uutta. Sukellusterveisin: Anna

ETSI HAKUSANOILLA