Striped Eel Catfish

Evälliset

Tiesitkö että Striped eel catfish on ainoa catfish laji joka elää koralliriutoilla? Normaalisti catfish, eli monni, on makean veden kala.

Striped eel catfishillä on pitkulainen vartalo ja sen toinen selkä- pyrstö- ja peräevä ovat yhteen kasvaneet aivan kuten muillakin ankeriailla. Ensimmäisessä selkäevässä ja jokaisessa rintaevässä on erittäin myrkylliset piikit, joiden myrkky on vaarallista tai jopa tappavaa ihmisille. Striped eel catfish ei kuitenkaan ole agressiivinen ja hyökkää ihmisen kimppuun, joten riski vahingoittua on olematon ellet itse mene tarkoituksella koskemaan siihen.

Striped eel catfish on poikasena lähes musta. Pikkuhiljaa siihen ilmestyy vaaleita raitoja ja tummat osat muuttuvat ruskeiksi ja valkoiset raidat haalistuvat Striped eel catfishin kasvaessa aikuiseksi. Elämänsä ehtoopuolella Striped eel catfish muuttuu usein täysin harmaaksi.

Striped eel catfish voi elää jopa 20 vuotiaaksi, mutta yleensä sen keskimääräinen elinikä on 6-8 vuotta. Striped eel catfish on yleensä aikuisena noin 15-20cm mittainen mutta voi kasvaa jopa 30cm mittaiseksi.

Poikasena Striped eel catfish elää suurissa, yli sadan yksilön parvissa. Parvi on hauska nähdä sukelluksella sillä se on kuin liikkuva pallo meren pojassa. Aikuisena Striped eel catfish viettää aikaa usein yksin tai pienemmässä 10-20 yksilön parvessa.

Striped eel catfishin nimi on todella kuvaava; sen lisäksi että se on raidallinen, sillä on myös kissan viiksiä muistuttavat ulokkeet suunsa ympärillä. Ulokkeita on kaksi paria suun alapuolella ja kaksi paria suun yläpuolella. Nämä ulokkeet sisältävät Lorenzinin ampulleita, eli sähköreseptoreita jotka pystyvät havaitsemaan sähkökenttiä. Näiden avulla Striped eel catfish havaitsee saaliinsa hetkessä aistimalla sen lihasten supistumisen tuottaman sähkökentänmuutoksen.

Lorenzinin ampulleja löytyy kehosta ankeriaita, rauskuilta ja hailta. Nämä kaikki lajit käyttävät näitä sähköreseptoreita saalistamiseen, kommunikointiin ja suunnistamiseen sillä sähköreseptorit aistivat myös maan magneettisen sähkökentän.

Striped eel catfish syö pääsääntöisesti pieniä selkärangattomia eläimiä sekä leviä, mutta aikuiset metsästävät myös pieniä kaloja ruuakseen.

Striped eel catfish lisääntyy munimalla. Naaras laskee munat suojaisaan paikkaan merenpohjaan ja uros hedelmöittää munat. Munista kuoriutuu pieniä toukkia, jotka elävät virran mukana planktonina kunnes niistä kasvaa Striped eel catfish poikasia.

Striped eel catfishejä on kiva katsella sukellusken aikana. Alla olevalla videolla näet parven joka on kuvattu uimassa Katan riutalla.

Sinua saattaisi kiinnostaa nämäkin

SIVUSTOSTA

Sukelluksilla tulee vastaan mitä ihmeellisempiä eläimiä, joista itsekin haluan oppia lisää. Tarkoitus ei ole ryhtyä valemeribiologiksi, vaan etsiä tietoa vastaan tulleista eläimistä ja jakaa sitä INTO DIVE CENTERIN ystävien kanssa. Tässä teille faktoja merenalaisesta luonnosta hymy huulilla ja pilke silmäkulmassa (mutta täysin vakavissaan). Toivottavasti myös sinä opit täältä jotain uutta. Sukellusterveisin: Anna

ETSI HAKUSANOILLA