Mosaic Jellyfish

Evättömät

Tiesitkö että Mosaic Jellyfishillä ei muiden meduusojen lailla ole lainkaan aivoja, mutta siitä huolimatta sen on ollut tarpeeksi älykäs selviytymään lajina yli 500 miljoonaa vuotta?

Mosaic Jellyfishillä ei ole silmiä tai aisteja kuten ihmisillä. Aistien sijaan sillä on anturisoluja, jotka auttavat keräämään tietoa ympäröivästä vedestä. Anturisolujen avulla Mosaic Jellyfish ’tuntee’ vedenpaineen sekä muutokset veden kemiassa ja ympäröivässä valossa.

Mosaic Jellyfishillä on pussimainen vartalo ja lonkerot, joissa on pieniä pistäviä tai polttelevia soluja. Se käyttää näitä soluja tainnuttakseen tai halvaannuttaakseen saaliin ennen kuin  syö sen. Mosaic Jellyfishin polttiaiset eivät pääse kunnolla läpäisemään ihmisen ihoa, joten se ei ole vaarallinen ihmisille, mutta saattaa aiheuttaa ihoärsytystä ja allergisen reaktion joillekin.

Mosaic Jellyfishin suu sijaitsee sen kehon keskellä lonkeroiden takana. Se sekä syö että ulostaa samasta aukosta. Se käyttää suutaan myös liikkumiseen; Mosaic Jellyfish suihkauttaa vesisuihkun ulos suustaan ja tämä vesisuihku liikuttaa sitä eteenpäin.

Mosaic Jellyfish syö pääasiassa Zooplanktonia joka koostuu pienistä kalanpoikasista sekä muiden eläinten munista ja toukista. Se sulatta syömänsä ruuan nopeasti, sillä muuten sulamaton ruoka estäisi sitä uimasta. Mosaic Jellyfish itse puolestaan on herkkuateria monille meren eläimille, kuten kilpikonnille ja rabbitfisheille.

Nimestään huolimatta Mosaic Jellyfish ei ole kala. Se on eläin joka kuuluu Crinadian sukuun. Muita Crinadian suvuja lajeja ovat mm. korallit ja merivuokot.

Mosaic Jellyfish lisääntyy sekä suvuttomasti jakautumalla että suvullisesti munimalla. Suvullisessa lisääntymisessä naaras kantaa munia suussaan tai vatsassaan. Kun uroksen veteen laskemat siittiöt pääsevät kosketuksiin munasolujen kanssa, ne hedelmöityvät. Naaras kantaa hedelmöittyneitä munia mukanaan kunnes ne niistä kuoriutuu pieniä toukkia, joita kutsutaan planulaeksi.

Koska planulae ei osaa uida, se uppoaa merenpohjaan. Merenpohjassa planuae muttuu polyypiksi. Polyyppi kokee useita muodonmuutoksia kunnes syntyy polyyppipesäke. Kun olosuhteet ovat oikeat, pesäke alkaa muuttua meduusaksi. Pesäkkeen ulkopuolelle ilmestyy vaakasuuntaisia ​​rihmastoja. Ylin rihmasto irtoaa lopulta pesäkkeestä ja muuttuu epfyraksi. Ephyra-vaiheen jälkeen eläin siirtyy meduusa-vaiheeseen, jossa Mosaic Jellyfish kasvaa aikuiseksi.

Mosaic Jellyfishin sisällä näkee usein pieniä kaloja jotka elävät symbioosissa tämän meduusan kanssa. Nämä pienet kalat saavat ruokaa ja suojaa pedoilta Mosaic Jellyfishistä.

Jos katsot alla olevaa videota tarkkaan, voit nähdä meduusan sisällä asuvan pienen kalan.

Sinua saattaisi kiinnostaa nämäkin

Erakkorapu

Erakkorapu

Tiesitkö että erakkorapu voi tarvittaessa myös pienentyä? Mikäli erakkorapu kasvaa ulos kuorestaan...

SIVUSTOSTA

Sukelluksilla tulee vastaan mitä ihmeellisempiä eläimiä, joista itsekin haluan oppia lisää. Tarkoitus ei ole ryhtyä valemeribiologiksi, vaan etsiä tietoa vastaan tulleista eläimistä ja jakaa sitä INTO DIVE CENTERIN ystävien kanssa. Tässä teille faktoja merenalaisesta luonnosta hymy huulilla ja pilke silmäkulmassa (mutta täysin vakavissaan). Toivottavasti myös sinä opit täältä jotain uutta. Sukellusterveisin: Anna

ETSI HAKUSANOILLA