Bannerfish

Evälliset

Tiesitkö että Bannerfish sekoitetaan usein melkein saman näköiseen Moorish Idol-kalaan? Erotatko sinä ne kaksi toisistaan?

Bannerfish, tarkemmin ottaen Longfin Bannerfish, tunnetaan myös nimillä pennant coralfish, reef bannerfish ja coachman. Se on yleinen kala jota näkee lähes jokaisella sukelluksella ja sillä on melkein kaksoisolento – Moorish Idol. Parhaiten Bannerfishin ja Mooris idolin eroittaa toisistaan pyrstöevästä. Bannerfishilla pyrstöevä on keltainen ja Mooris Idolilla se on musta.

Bannerfish on suosittu kala akvaarioissa, sillä se on kaunis eikä se ole agressivinen muita kaloja kohtaan. Bannerfishit kommunikoivat keskenään hajuilla ja äänillä. Kutema-ajan tultua ne vapauttavat  feromoneja, jotka kertovat muille kutuajan olevan aktiivinen. Ääniä Bannerfishit muodostavat kehoaan liikuttamalla. Näillä erimittaisillä äänillä ne mm. houkuttelevat ja kosiskelevat puolisoa sekä ilmoittavat muille reviiristään.

Yleensä sukelluksilla Bannerfishin näkee yksin tai muutaman yksilön parvissa, mutta ne parveilevat myös suurina parvina jotka ovat hieno näky kohdalle sattuessaan. Bannerfish ei yleensä ole kovin arka, joten sitä on helppo ihailla sukelluksen aikana. Bannerfish on yksi vaarattomimmista kaloista.

Bannerfishin lempiruokiin kuuluu plantoni, levä korallien pinnalta, meduusat ja pienet selkärangattomat. Nuorempien yksilöiden tiedetään syövän parasiitteja muiden kalojen pinnalta. Yleisesti ottaen Bannerfishit ovat kaikkiruokaisia.

Bannerfish ei voi lisääntyä vankeudessa, kuten akvaariossa. Luonnossa ne ovat kutukaloja, jotka vapauttavat monia munia veteen. Munat kelluvat virran mukana ja muuttuvat toukkavaiheeseen 18-30 tunnin kuluttua. Toukkavaihe kestää muutaman viikon, jonka jälkeen toukasta kuoriutuu pieni bannerfishin poikanen.

Bannerfishit kasvavat maksimissaan 25 cm kokoisiksi ja niiden elinikä on noin viisi vuotta.

Kirkkaanvärinen Bannerfish vaihtaa väriä yöllä. Pimeän tultua niiden värit tummenevat ja valkoiset kohdat muuttuvat tummanharmaiksi. Jos ne joutuvat valokeilaan, ne vaihtavat välittömästi takaisin päiväväreihinsä jopa minuutissa.

Sinua saattaisi kiinnostaa nämäkin

SIVUSTOSTA

Sukelluksilla tulee vastaan mitä ihmeellisempiä eläimiä, joista itsekin haluan oppia lisää. Tarkoitus ei ole ryhtyä valemeribiologiksi, vaan etsiä tietoa vastaan tulleista eläimistä ja jakaa sitä INTO DIVE CENTERIN ystävien kanssa. Tässä teille faktoja merenalaisesta luonnosta hymy huulilla ja pilke silmäkulmassa (mutta täysin vakavissaan). Toivottavasti myös sinä opit täältä jotain uutta. Sukellusterveisin: Anna

ETSI HAKUSANOILLA